Gamla godingar "jitterbuggar"

bakverk
 
Gamla godingar "jitterbuggar"
 
En enkel och god variant av kaka som är mycket omtyckt till fikat. Jag gjorde dessa och tog med till ett avdelningsmöte och gissa om de gick åt.
 
 
Av receptet nedan så får du ut ca. 25st tänk på att de är riktigt söta så de behöver inte vara stora.
 
Ingredienser
 
1hg Riktigt smör
125g Mjöl
1dl Socker
någon nypa vaniljpulver
1st Äggvita
1-11/2dl Socker
 
Så här gör du
 
  1. Smöret är bäst om det inte är för kallt men inte heller för varmt. Skiva smöret i mindre bitar och blanda ner mjölet, sockret och vaniljsockret i mjölet.
  2. Blanda ordentligt , jag använder oftast händerna för att knåda in smöret i mjölblandningen men det går lika bra att använda matberedare.
  3. Låt degen få vila 10 min i kyl.
  4. Kavla ut på smörpapper ha gärna ett smörpapper på ovansidan också så det inte klibbar fast.
  5. Marängen så gör jag oftast som så att jag vispar det i ett hett vattenbad för att få bort sockerkristallerna, men det beror på hur noga ni är med resultatet. Marängsmeten ska i alla fall bli pösig och "seg".
  6. På den utkavlade degen så breder du nu ut marängen jämnt och fint och rullar sedan ihop degen till en rulle.
  7. Skär ca.1cm tjocka skivor.
De kan flyta ut en aning så ha lite mellanrum på plåtarna.
Grädda mitt i ugnen.
 
Ugnstemperatur    175°                                       Gräddningstid    ca.15min ( marängen ska ha fått fin färg, de stelnar lite efter att de kommit ut ur ugnen)
arla smör, fika, goda, jitterbuggar, kafferep, kaffet, kakor, maräng, mjöl, socker, vaniljpulver, äggvita;

Kommentera inlägget här: