Himmla god skaldjursoppa

Middag
Var tvungen att göra denna skaldjursoppa,jag har varit så sugen på det så länge och visst passar det väl bra likaväl som förrätt till en elegant middag som en lite "lyxig" middag eller lunch.
                                                                              
                                                                            
 
Ingredienser
8pers
 
500gr Räkor antingen frysta eller färska
170g Krabbkött(finns i konserv)
140g Musslor(finns i konserv)
150-200g kräftstjärtar
1st Gul lök
3msk Tomatpuré
2msk Råsocker
3-4dl Vitt vin (Carl Ljung Riesling)
3dl Grädde
2dl Lättmjölk
1/2 Saffran påse eller några stänk saffran arom
1/2 Riven limeskal
1/2 Riven citronskal
1l Vatten
1krm Cayennepeppar
salt och peppar
1msk torkad dill
4msk Hummerfond(Bong färdiga)
1msk Fiskfond(Bong färdiga)
(2msk vit redning)
 
 
Så här gör du
 
  1. Hacka löken riktigt fint. Riv av både citron och limeskal
  2. I pannan lägger du i en klick smör och fräser på löken, tillsätt efter någon minut tomatpurén. Rör om.
  3. Tillsätt nu vattnet, båda fonderna, sockret, citron och limeskalet, vinet(börja med 3dl) och grädden.
  4. Låt det puttra en stund.
  5. Tillsätt nu resterande kryddor salt, peppar, Cayenne och slutligen dillen.
  6. Om man inte vill ha för stora bitar med musslor, räkor så kan man mixa hälften av dem, men det är en smaksak. Jag tycker om när det är bitar i soppan.
  7. Obs! lägg inte i räkor, kräftstjärtar, musslorna ännu.
  8. Nu när soppan fått koka ihop sig 15-20minuter så är det dags att sila den genom en finmaskig sil så vi får bort lökbitarna.
  9. Häll tillbaka soppan i kastrullen och sätt på medelvärme, red av soppan om du vill ha den lite tjockare.
  10. Tillsätt nu räkor, musslor och kräftstjärtar.
  11. Låt det bli varmt men inte så det kokar, lätt att de blir sega.
  12. Koka upp lättmjölken medans du vispar den med elvisp. Du ska få upp ett fluffigt skum.
Häll upp soppan i muggar eller i en djup skål garnera med ett par räckor och skummet från mjölken, servera gärna ett gott bröd till.
 
Finns det något bättre än att få en riktigt god soppa med ett gott bröd som man kan bryta och doppa i soppan.
 
Bong fond, Dill, cayenne, citron, festligt, fiskfond, grädde, gul lök, hummerfond, krabbkött, kräftstjärtar, lime, lyxig lunch, lättmjölk, musslor, redning, räkor, saffran, saffran arom, skaldjur, skaldjursoppa, skummad mjölk, soppa, tomatpure, vitt vin carl ljung riesling;

Kommentera inlägget här: