Kålpudding

Middag lunch
Känns som man växt upp när man står och lagar kålpudding. När man var yngre så tyckte i alla fall inte jag om det när man fick det i skolan. Men tiderna och smakerna förändras :)
Här nedan kommer ett väldigt enkelt recept på kålpudding. När jag började laga denna rätt så var tanken att jag skulle ha i kalvfond och även sirap men när jag tittade i mitt skafferi så var det tomt på just detta så fick improvisera lite.
 
 
Ingredienser
 
500g Blandfärs eller fläskfärs (är en smak sak)
11/2dl Grädde
4dl Lättmjölk
1st Stor gul lök
1st Vitlök
1st Vitkåls huvud
2-3 kokta pressade potatisar
1/2dl Råsocker
(1dl kalvfond samt 1msk sirap)
Salt och peppar
 
 
Så här gör du
 
  1. Hacka löken smått lägg det i en bunke tillsammans med färsen och den pressade vitlöken. Tillsätt grädden, salta och peppra(om du har tillgång till kalvfond så tillsätt det med). Tillsätt nu också pressade potatisen samt mjölken. Häll inte ner all mjölk på en gång.Det ska bli en lös smet av detta men inte för lös. 
  2. Skär vitkålen i mindre bitar.
  3. Hetta upp en panna, stek vitkålen i smör tillsätt råsocker(har du tillgång till sirap så ta bort råsocker och ringla över sirap på vitkålen, salta och peppra.
  4. När vitkålen känns färdig så lägger du en del i en ugnsform sedan så lägger du på färssmeten och varvar det med vitkål igen osv. Avsluta med vitkål på toppen.
  5. Servera med potatis och en god gräddsås med lingon.
Eftersom jag undviker förmycket potatis så hoppar jag det och nöjer mig med puddingen och såsen.
 
Ugnstemperatur 200grader                                                     Tid i ugnen  ca. 45-60 min
 
färs, grädde, kalvfond, kål, kålpudding, lättmjölk, potatis, pressad potatis, pudding, råsocker, sirap, vitkål, vitlök;

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Heléna:

skriven

Det är ju så himla gott med kålpudding! Älskar i och för sig kål i de flesta former. Riktigt gott bara att köra den i en wokpanna med lite paprika och andra grönsaker som tillbehör till kyckling eller en köttbit istället för potatis, ris eller bulgur. Älskar att improvisera i köket :)