Rödbetskaka

bakverk
Visst börjar man rynka lite i pannan när man hör rödbetor i en kaka. Men dessa rynkor i pannan kommer att rätas ut ganska så snabbt bara du stoppat en in en bit rödbetskaka i munnen.
 
 
Ingredienser
blir till en form 24cm/ca12pers
 
5dl Vetemjöl
4dl Strösocker
1tsk Salt
1½tsk Bikarbonat
2tsk Vaniljsocker
1½msk Kanel
1tsk malen Muskotnöt
4dl Rapsolja
4st Ägg
3dl Rivna rödbetor
2dl Valnötter(Hackade)
 
Saffransglasyr
 
200g Philadelphiaost(Cream cheese)
3 dl Florsocker
2st påse Saffran
 
Så här gör du
  1. Smörj en form med lös botten och sida, bröa eller mjöla formen.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en större bunke.
  3. Tillsätt äggen och oljan medan du arbetar ihop smeten.
  4. Tillsätt de rivna rödbetorna och de hackade nötterna.
  5. Häll smeten i formen och ställ in i kakan i mitten av ugnen.
  6. Saffranglasyren; vispa med elvisp alla ingredienser. Låt stå kallt tills kakan är klar.
    När kakan kommer ut ur ugnen låt den vila i formen på ett galler. Låt kallna ordentligt innan du smetar på den härliga saffranglasyren, garnera med små sockerpärlor eller låt den bara vara enkel .
 
Ugnstemperatur ca.175-180°                                     Tid i ugnen 60-80min (jag märkte efter att ha gjort denna kaka två gånger att tiden varierar kraftigt så håll koll på kakan och stick ner en brödsticka för att se om den är kladdig i mitten. Om den börjar få för mycket färg ta över en aluminiumfolie resten av tiden.)
bikarbonat, cream cheese, creem cheese, fika, florsocker, fröjd för själen, glasyr, kaffebröd, kanel, muskotnöt, philadelphiaost, rapsolja, rödbeta, rödbetskaka, saffran, strösocker, valnötter, vaniljsocker, ägg;

Kommentera inlägget här: