Saffran anknyts ofta till jul och den mat som görs under den tiden men dessa bullar är lika goda året om.
Saffransbullar "året om"
ca. 30st
Du behöver ha
50 g jäst
5 dl standard mjölk (3%)
150 gr riktigt osaltat smör
250 gr kesella
2 dl socker
3 paket saffran
1 tsk salt
14-16dl vetemjöl
Fyllning
500 gr mandelmassa
en skvätt grädde
1. Börja med att smälta smöret, när smöret är smält häll i mjölken så det blir fingervarmt. Under tiden det blir rätt temperatur på degvätskan så smular du ner jästen och tillsätter sockret,saltet och saffran. Rör runt detta så jästen smälter.
2. Tillsätt den fingervarma 37 gradiga degvätskan i jästblandningen och rör om så det blandar sig. Tillsätt kesellan och rör om.
3 . Mät upp vetemjölet och sikta ner det i vätskan medans du kör assistenten/vispen på låg hastighet. Degen ska bli lagom glansig och fuktig, häll i mindre mjöl om du vill ha ett saftigare bröd.
4. Låt jäsa i 60min.
5. Medan degen jäser så börjar du med fyllningen. Smula ner mandelmassan använd en gaffel eller en visp för att finfördela massan, tillsätt grädde tills du får en fin smet(ska inte vara rinnig utan bredbar massa.)
6. Efter jäsning arbeta ihop degen i några minuter och sedan kavla ut den ca. 1 cm tjock. Bred på mandelmassakrämen och rulla ihop, skär ca. 2cm skivor av rullen och lägg på en plåt.
7. Låt jäsa ytterligare 45 minuter och pensla på med äggula och en skvätt mjölk. Garnera med pärlsocker.
8. Bakningstemperatur 225 grader i ca8-12 minuter.
(Titta under en av bullarna och om den släpper plåten och inte känns klibbig och fått fin färg på ovan sidan så är de klara.)