Sockerkringla till kaffet?

bakverk

Dessa underbara kringlor gjorde jag till mina kollegor på jobbet under veckan och det verkade gå hem. Varför inte baka några redan idag så kan du njuta av dessa imorgon eller varför inte ta med sig en påse med sockerkringlor och varmchoklad och överraska barnen i pulkabacken :)
 
För att göra ca. 20st så behöver du
 
Ingredienser
 
100gr Smör
6 1/2dl Vetemjöl
1/2dl Socker
1krm Salt
1krm Hjorthornsalt
1st Ägg
25gr jäst (jag använde mig av torrjäst)
2dl Mjölk ( jag använde lättmjölk)
 
Till garneringen
 
Strösocker
Vaniljsocker
Smör
(testa och istället för vaniljsocker ha saffran eller varför inte kardemumma)
 
Så här gör du
 
  1. Smöret skär du i tunna bitar och lägger i en degbunke/kitchenaid, tillsätt mjölet(spar 1/2dl till utbakning) allt eftersom, socker, salt, hjorthornsalt, ägg och jästen.
  2. Mjölken värmer du tills det är fingertempererat (ca.37grader). Rör ned mjölken i mjölblandningen. Arbeta ihop tills degen blir smidig, den ska inte vara kladdig men inte heller torr & hård.
  3. Låt jäsa i ca. 40min.
  4. Ta upp degen på mjölat underlag, knåda lite lätt och dela degen i 20 delar. Rulla ut varje del till en rund längd på ca. 30cm. Forma som en kringla eller gör en "knutbulle".
  5. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30-40min.
  6. Vid servering så smälter du smöret och doppar/penslar du smöret på bullarnas ovansida  och doppar dem sedan i sockerblandningen.
 
Ugnstemperatur 250 grader                                                Gräddningstid  8-12min mitt i ugnen( tänk på att alla ugnar är olika så titta på undersidan av kringlan om den har fått färg likaså på ovansidan.)
arla smör, fika, hjorthornsalt, jäst, kardemumma, saffran, smör, socker, sockerkringla;

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Marie Johansson:

skriven

mums Robban! Gu´va duktig du är!! Jättehärliga bilder, goda recept och en jättefin blogg. Ska prova kringlorna imorgon!
Hoppas allt är bra med dig.
Kram

Svar: Hej Marie, jo då det är bra med mig. Hoppas allt är bra med dig också! Kul att du gillar recepten och min blogg. De där kringlorna är ju så goda så tror jag ska sätta en deg nu faktiskt :)Ha det fint
// Robban
Robert