Sportlovspiroger/ lunch i slalombacken

lunch
Piroger är väl ändå något de flesta tycker om! Denna enkla rätt som man kan göra i så många olika varianter och smaker. När jag tidigare gjort piroger så har jag oftast fyllt dem med egen hemmagjord köttfärssås eller tomatsås med ost och skinka, men denna gång tänkte jag testa på att använda kycklingfärs smaksatt med italienska kryddor.
 
Till dessa(ca25st)piroger behöver du
 
Ingredienser
 
1paket(50gr) Jäst
5dl Mjölk(använde själv lättmjölk)
1dl Lättkesella
1tsk Salt
2dl Dinkelmjöl fullkorn
10dl Vetemjöl
2msk Olivolja
(äggula till montering/ihopsättning av pirogen)
 
Fyllning
400gr Kycklingfärs
1/2 Gul lök
Smaksätt med de italienska kryddor som du tycker om
Salt&Peppar
1dl Krossade tomater
 
Så här gör du
 
  1. Smula ned jästen och tillsätt fingervarm mjölk.
  2. Se till så jästen löser upp sig.
  3. Häll i alla ingredienser och arbeta ihop det till en fin deg. Låt jäsa i 40 min
  4. Under tiden det jäser så gör du nu fyllningen, stek på kycklingfärsen samt den fint hackade gula löken. Smaksätt med de kryddor du valt ut samt de krossade tomaterna. Låt puttra ihop sig, det ska inte vara för mycket blött, såsigt.
  5. Ta ut degen på ett mjölat underlag, dela den i två bitar. Kavla ut dessa till en tunn 1cm hög platta. Tryck ut cirklar på 12cm, jag använde mig av en glasburk.
  6. Fyll dessa cirklar med fyllningen, lägg fyllningen mitt på och dra med en pensel uppvispad äggula runt kanterna, vik sedan över en kanten mot den andra och tryck till med en gaffel.
  7. Låt nu jäsa ytterligare 40 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö över lite torkade kryddor(oregano, rosmarin, timjan, färdig blandad pizzakrydda)
 
Ugnstemperatur  225 grader                         Tid i ugnen 12-15 minuter mitt i ugnen
 
Tänk på att fyllningen är jätte varm när den kommer ut ur ugnen!
 
Servera med en pastasallad eller bara lite grönt till.
 
 
Nyttigt, barn mat, dinkel, dinkelmjöl, enkelt, italienska kryddor, kycklingfärs, lunch, lätt kesella, mellanmål, mellis, pirog, sportlov;

Kommentera inlägget här: