
I går jobbade jag hela dagen fram till klockan 21.00 så igår vart det inget bloggande. Men idag kommer det ett lite "nyttigare" recept på äppelsmulpaj och en krämig vaniljsås. Jag valde att göra dessa två pajer i lite högre en portionsformar. OBS! detta är ett eget experiment på att använda dinkel fullkornmjöl, en vanlig smuldeg har jag satt i parantes och är till en större portionsform)
Äppelpaj
2st mindre formar enligt bild eller fyra låga portionsformar
Ingredienser
50gr Smör(150gr smör)
11/5dl Socker(3dl)
2dl Havregryn(3dl)
1dl DinkelMjöl fullkorn
1dl Vetemjöl(3dl)
1tsk Bakpulver(2-3tsk)
2tsk Vaniljsocker(4tsk)
2st Äpplen(5st)
Kanel
Så här gör du
-
Låt smöret stå framme en stund och dela smöret i mindre bitar. Lägg ner i en bunke med resten av de torra ingredienserna. Arbeta in smuldegen med händerna så smöret verkligen arbetas in med resten av ingredienserna.
-
Skiva upp äpplena och dela i lagom storlek.
-
Smörj formarna och i botten av formen lägger du lite av smuldegen sedan lägger du en del av äppelbitarna, smaksätt med kanel på äpplena samt lite socker. Lägg på smuldeg igen samt äpple och kanel samt socker avsluta med smuldegen på toppen och lite socker samt en liten klick smör. In i ugnen.( vill man få en lite mer knäckig yta på toppen så kan man ringla över lite sirap.)
Ugnstemperatur 180 grader Tid ca 15-20 min den ska ha fått fin färg
Krämig vaniljsås
4port
Ingredienser
2st Äggula
0,75dl Socker
0,3dl Vetemjöl
2dl Mjölk(jag använde lättmjölk)
0,5dl vispgrädde
1st vaniljstång
Så här gör du
-
Vispa äggulorna med sockret så sockret löser upp sig, vispa ner mjölet i ägg/sockerblandningen så det blir en jämn smet.
-
Koka upp mjölken, grädden och vaniljstången (vaniljstången så tar du ut vaniljfröna men låt själva stången koka med och ta bort den sedan)låt koka försiktigt under omrörning.
-
Häll sedan i mjölkblandningen i äggsockerblandningen under tiden du vispar. Vispa hela tiden!
-
När allt har löst upp sig så häller du tillbaka smeten i kastrullen och låter det koka upp försiktigt under omrörning. När den tjocknar så är den klar att hällas upp i en såsbringare, låt svalna en stund.