Ugnsbakad potatispytt med rostbiff och Hemmagjord rödvinsås

Middag
Idag fick det bli en favorit i repris rostbiff i ugn och egen hemmagjord rödvinssås.
 
Recept
Rostbiff i ugn
 
1kg Rostbiff
Flingsalt
Svartpeppar
0,5dl Olivolja
250gr Steklök eller pärllök
1pkt Cocktail/plommontomater
1hel Vitlök
1kruka basilika blad
4msk Balsamvinäger
2dl Vatten
 
Så här gör du
 
  1. Sätt på ugnen på 140-150grader
  2. Gnid in saltet och pepparn i köttet. Hetta upp en panna med lite olivolja och stek på så den får en yta och färg runt om.
  3. Skala löken och skär den i klyftor, lika så med vitlöken samt tomaterna. Lägg detta i en ugnssäker form och lägg sedan i basilika bladen och till sist lägger du i rostbiffen ovan på. Ringla över balsamvinäger samt olivolja över köttet.
  4. Täck med aluminiumfolié och in ugnen i ca.1-11/2 timme köttets innertemp ska bli runt 56grader.
  5. När köttet är färdigt ta ut det och låt den vila en stund innan du skär upp den.
 
Tillbehör
 
Använd den blandning som rostbiffen låg på. Vill man ha lite mer matigt så koka någon potatis till.
 
Rödvinsås
3-4dl
 
2msk Olivolja
4st Schalottenlökar finhackade
3st Vitlök finhackade
1/2 röd Chilifrukt finhackad
2msk Torkad rosmarin
3dl Röd vin
3dl Vatten
2msk Socker
Kalvfond efter tycke
1msk Balsamvinäger
stärkelse
 
Så här gör du
 
  1. Skala och finhacka lökarna, vitlöken, hacka chilifrukten.
  2. I stekpannan så tar du i olivolja som du steker löken, vitlöken och chilifrukten. Strö över socker och låt det puttra ihop sig.
  3. Tillsätt rosmarin samt alla vätskor.
  4. Låt puttra och koka ihop sig, smaka av emellanåt.
  5. Låt puttra i 10-15 min, red av med majsstärkelse eller annan stärkelse. Blir den för fast så ta i lite mer vatten.
  6. Sila såsen genom en finmaskig sil så kommer du få en riktigt bra och fin sås.
basilika, lök, middag, rostbiff, rostbiff i ugn, rödvin, rödvinssås, vitlök;

Kommentera inlägget här: